Aviva Stadium – Landsdowne Road, Dublin 4

By amcgrane@ecocem.ie , 10 May 2016 in

The Aviva Stadium (formally Lansdowne Road Stadium) is a sports stadium that was officially opened in 2010. The stadium sits on the old site of Lansdowne Road Stadium which was demolished in 2007 to make way for the 50,000 spectator capacity project. Its curvilinear bowl shape form sits amongst a residential area and is designed to minimize impacts on the environment.  The stadium covers a total of 6.4 hectares with a 50m tall façade and cost €410 million to complete.

Construction

Construction: Sisk and Sons (with more than 90 sub-contractors employed)

Engineering: Burohappold Engineering

Architects and design: Populous and Scott Tallon Walker

Concrete Provider: Cemex and Kilsaran

GGBS Inclusion: 40% provided by Ecocem

During the construction of the stadium 8,000 precast concrete units were made off-site and 72,000 tonnes of concrete was produced in-situ. GGBS was specified for use in all in-situ and precast elements saving over 4000 tC02. This amount of C02 equates to taking approximately 1,280 cars off the road for one year.

Outstanding Features

Awards

2010 Irish Concrete Society Awards – Building Category and Overall Winner.

2011 British Construction Industry Award (BCIA) – Best International Project.
This award recognizes excellence in UK and International Building & Engineering Projects

Design Features

The new Aviva stadium incorporates a modern glazed curvilinear design.

The demolition of the old west stand reinforced concrete structure that spanned the Dart line was achieved in a 72 hour window over the Bank Holiday weekend with work including the re-instatement of the overhead line to allow Dart services resume on the Tuesday morning. This was was a significant engineering achievement and was a key milestone to ensure the overall stadium project progressed on schedule.

Sustainability

The main concept to the construction of the Aviva Stadium was energy efficient through a sustainable design. Delivering on that promise, the stadium has several features that showcase how this was achieved:

  • Use of GGBS in the concrete not only saved 4000 tC02 but gave a high quality finish. Due to the lighter finish of GGBS, the finished concrete surface has a greater albedo effect than Portland Cement. This means that more solar light is reflected back into the atmosphere instead of being absorbed by the concrete which reduces the heat island effect.
  • Old top soil was reused for the new pitch.
  • Glass and polycarbonate skin allows for maximum natural daylight to penetrate the stadium reducing the need for artificial lighting.

 

 

Search Blog